Országos edzőtáborok

A VeloPark a kerékpáros ideális helyszíne, ahol hazai csapatok és versenyzők egy-kettő hetet eltöltenek, koncentrált edzésmunkát végezve, használva a közlekedési, szállodai, sportdiagnosztikai infrastruktúrát, hozzájárulva a létesítmény kihasználtságának és bevétel teremtő képességének javulásához.


Utánpótlás toborzás és edzés

A gyermekek sportág választásakor a szülők szempontrendszerében jelentős, meghatározó súllyal bír a sport tevékenység végzésének biztonsága. Kerékpározás esetében a teljesen biztonságos edzés csak a körbe kerített, forgalommentes Veloparkban és zárt létesítményekben valósítható meg.


Nemzetközi edzőtábor turizmus

Kerékpározás szempontjából vizsgálva, Európa súlyos létesítményhiánnyal néz szembe, amely állapot javulása -elsősorban gazdasági és sportpolitikai okok miatt sem- várható. A sportág igénye azonban folyamatosan növekszik a jó minőségű infrastruktúra iránt. A megoldást az edzőtábor turizmus jelenti, melynek ideális helyszíne lehet a Velopark, ahol a szabványos pálya mellett, elérhető távolságban rendelkezésre áll a szállodai kapacitás, teljesítménydiagnosztikai és sportorvosi háttér.


A VeloPark szerepe Debrecen város rekreációs és tömegsport koncepciójában

Debrecen város mintegy 210 ezer lakosának jelentős része igen változatos és sokféle módon igyekszik megőrizni egészségét, fittségét. A futók többnyire a városban található sportpályákon, városi utakon, illetve a Nagyerdő ösvényein sportolnak.

A kerékpárosok a környező főútvonalakat (33 és 35 sz.) és mellék útvonalakat veszik igénybe, amelyek főként a délutáni órákban forgalmasak, a közlekedési kultúra jelenlegi szintje folyamatosan forrása a kerékpáros-autós konfliktusoknak.

Az őszi és téli időszakban a szabadidős és sport célú kerékpározás lehetőségei jelentős mértékben csökkennek.

A tervezett VeloPark a debreceni sportolni vágyók számára hiánypótlóan teret biztosít a kerékpározáshoz. Az országúti edzőkör megközelítőleg 2 km-es gépjármű forgalom elől elzárt, aszfalt pályáján valamennyi országúti kerékpáros edzés, foglalkozás megvalósítható.


VeloPark szerepe az iskolai sport oktatásban

Az iskolások, főként az általános iskola alsó tagozatos diákjainak kerékpáros oktatása kiemelt fontosságú azért is, hogy a legújabb generáció képessé váljon a kerékpár mindennapi, közlekedési és aktív kikapcsolódási célú biztonságos használatára, megszeresse a mozgásformát, életének részévé váljon. Ez a cél nem érhető el biztonságos infrastruktúra nélkül és nem érhető el egy alkalommal. A fenti cél eléréséhez vonzó és biztonságos infrastruktúra, folyamatos és érdeklődést fenntartó oktatások és pedagógiai szándék szükséges. A Velopark infrastruktúrája és a szakembergárdája valamint a kialakított tematika rendelkezésre áll, nagyszerű lehetőséget biztosít a kerékpározás, mint egészséges, szabadban végezhető mozgásforma megszerettetéséhez, mindennapi, biztonságos közlekedés eszközzé válásához, illetve szabadidős vagy sportolási lehetőségként.