A Pallag városrészben, a 017/1 helyrajzi számú telek az Önkormányzat tehermentes tulajdona, a területre vonatkozó országos és helyi építési szabályzatok alapján a Velopark és majd idővel a Velodrom is megépíthető, a működtetéshez szükséges közművek biztosíthatók, az építés és működtetés összesített környezetvédelmi hatása pozitív, amelynek legfőbb oka az, hogy a létesítéssel várhatóan megszűnik a Nagyerdő természetvédelmi területen a kerékpárosok által folytatott természetkárosítás.

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye. A város az Alföldön fekszik, 30 km-re a román határtól. Budapesttől mért távolsága közúton 225 km, vasúton 221 km. Debrecen városát autópálya köti Budapesttel, Romániával és a közeljövőben Szlovákiával. A területen jelentős magasságkülönbségek nincsenek.

Pallag városrész

A létesítmény elhelyezésére Debrecen településrészeként kialakult Pallag városrész került kiválasztásra, amely a város északi kapuja. Pallag Debrecentől némileg elhúzódva zöld övezetben található, a várossal a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi területe köti össze.

A város nagyerdei részében számos sport és rekreációs funkció, valamint az Egyetem található, amely a pallagi tengelyen kíván tovább bővülni. Pallag városrész jelenleg Debrecen kertvárosként funkcionál, többnyire lakóövezeti, tangazdasági és lovassport célú épületekkel.

Kedvező elhelyezkedése végett az utóbbi időben számos fejlesztés hatására a város egyik elit kerülete kezd kiformálódni a területen, amelyben már jelenleg is lakóparkok, valamint oktatási- és sportolási célú épület fejlesztések zajlanak.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia központja már megépült, valamint a nemzetközi iskola kapui is megnyíltak már. A terület erőteljes fejlődése megkérdőjelezhetetlen. A lakóövezet közelében csak a későbbi edzőkör és a mountain bike pálya kerülne, amelyek megfelelő kialakítással nem ránőnek, hanem elválasztják a lakóövezetet a 4-es főút zajától.